‘Hier gaan over het tij, de maan, de wind en wij’

‘Hier gaan over het tij, de maan, de wind en wij.’ Met dat korte gedicht sloot Deltacommissaris Peter Glas de talkshow Green Talks van woensdag af. Het is een gedicht dat gebeiteld staat in een betonnen balk bij de stormvloedkering aan de Oosterschelde. De plek waar in 1986 het monument werd geïnstalleerd speelt een centrale rol in de ‘waterveiligheid’ van Nederland. Het gedicht kwam onbewust dan ook terug in de uitzending van Green Talks.

Bron foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Jan van den Broeke

Het tij

De stormvloedkering heeft voor en door de mens een belangrijke rol: ervoor zorgen dat het tij er juist niet overheen gaat. De deltawerken moeten de zee achter de duinen en dijken houden. Zodat 60% van Nederland droge voeten houdt. Een taak waar Deltacommissaris Peter Glas mee is belast. En een taak die steeds uitdagender wordt, met de stijgende zeespiegel. “Het is een mondiaal probleem, maar het raakt Nederland in de kern.” De andere tafelgasten stemmen instemmend. Klimaatgezant Marcel Beukeboom kaart het probleem wereldwijd aan: “Klimaat is niks, totdat je het verbindt aan een thema. De gebouwde omgeving, daarmee kan ik wat doen.”

De maan

Rotterdam is een zogenoemde deltastad. Het merendeel van de stad ligt onder de zeespiegel. Daarom moet de stad met ongeveer duizend gemalen water rondpompen om de stad droog te houden. Die pompen werken hard, vertelt Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer van de gemeente. Sterker nog, die gemalen werken overdag, maar ook als de maan aan de hemel staat. Dag en nacht malen om droge voeten te houden. Daar wordt ook moderne techniek voor ingezet, zoals een geavanceerde regenradar. Dat trekt internationaal de aandacht, delegaties uit de hele wereld komen naar de havenstad om te zien hoe er dag en nacht tegen het water wordt gevochten, maar het regenwater ook weer wordt omarmd.

De wind

Om juist klimaatopwarming tegen te gaan, moet de wereld razendsnel en massaal over op duurzame energiebronnen. Wind is zo’n bron. Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland ziet dan ook veel kansen voor windenergie. “Wij willen nog veel meer groene energie, maar de opwekmogelijkheden zijn begrensd.” Zij is van mening dat Nederland en ook omliggende landen te klein zijn om genoeg groene energie op te wekken. Mogelijkheden als kernenergie brengt presentator Twan Huys dan ook ter sprake. En dat brengt het gesprek weer op besparen. “Het ruimtelijke beslag van groene energie is te groot, je wilt niet altijd tegen een windmolen aankijken”, zegt Van der Laan.  

En wij

Maar de grootste rol om te voorkomen dat het tij over ons heen rolt, ligt bij ons. Wij hebben de sleutel in handen, de mens zelf. Dat gaat van grote punten als wereldwijd bewustzijn, zoals Beukeboom aanstipt. Maar het is ook terug te brengen tot de tegels in onze tuinen. “Het klinkt heel klein, maar een geveltuin maakt ook echt het verschil”, is de overtuiging van Glas. Naast waterveiligheid zijn ‘voldoende zoet water’ en ‘ruimtelijke adaptatie’ twee van de speerpunten van de deltaplannen van Glas. “Water dat de grond in kan trekken, dat is belangrijk. De tegels moeten er dus uit en vervangen worden door tuintjes. Geveltuintjes zorgen ervoor dat water goed kan weglopen. Dat is ideaal.” Rotterdam onderkent dat voordeel en is zelfs een tegelwedstrijd met Amsterdam aangegaan. Welke stad de meeste tegels verwijdert, wint. Een tegel verwijderen kan iedereen, ‘wij’ zijn dus aan zet. 


Bekijk hier de Green Talks uitzending van woensdag 23 september

Gerelateerd

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!