Pionier Coen van Oostrom: 'Ik ben geen man voor een vervroegd pensioen'

Begin met een willekeurig persoon een gesprek over unieke kantoorpanden en ongetwijfeld valt de naam van EDGE. En wie EDGE zegt, komt automatisch uit bij Coen van Oostrom. Hij is niet alleen de voorman van de vastgoedontwikkelaar, maar de belichaming van de missie van het bedrijf, het creëren van better buildings.

Die better buldings zijn ook gelijk de aanleiding voor de eerste vraag tijdens een uitgebreid interview met Van Oostrom. Want, waar moeten die better buildings in zijn ogen aan voldoen?

“In het kort, aan vier punten. Als eerste moeten gebouwen duurzaam en niet evil zijn. Gebouwen stoten nu nog te veel CO₂ uit. Daarnaast moeten ze bijdragen aan de gezondheid van de personen die erin werken. Voor de coronacrisis was dat al een probleem, door bijvoorbeeld een gebrek aan daglicht, verkeerde ventilatie of slecht afgestelde installaties.” Dan snijdt Van Oostrom plots de in iedere organisatie veelbesproken koffieautomaat aan. “Die zou in vrijwel elk gebouw een upgrade moeten krijgen. Kortom, goede koffie. Daarmee kom ik op punt drie. Een kantoor moet leuk zijn en inspirerende werkplekken bieden. Zeker in deze tijd, moet het een keuze zijn om naar kantoor te komen.” Het vierde punt is een onvermijdelijke, wanneer je met Van Oostrom praat: technologie. “Dat is ook gelijk een belangrijke aanjager van de eerste twee punten die ik noemde.”

Dat we Van Oostrom voorlopig nog wel even aan de duurzame weg zien timmeren lijkt een zekerheidje. “Een vervroegd pensioen zie ik niet zitten. Misschien dat ik niet meer 70 uur per week werk, maar werk en privé zijn bij mij wel met elkaar vervlochten geraakt.” Hij kijkt dan ook met veel bewondering naar Cor van Zadelhoff, die inmiddels 82 is, maar nog altijd druk in de weer. “Zo zie ik mezelf over dertig jaar ook wel. Zolang er inspiratie is, blijf ik ondernemen.”

Wil je het hele artikel lezen? Dat kan in de nieuwe editie van Toekomstbouwers. 

Coen van Oostrom is een van de sprekers tijdens de Dutch Green Building Week 2020. Bekijk hier het programma. 

Gerelateerd

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

‘Een nieuw jaar, met meer urgentie tot verduurzaming dan ooit’

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt van Nederland

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!

CO₂-opslag in bouwmaterialen, en wel nu!