Stijging productie groene stroom goed nieuws voor Paris Proof

21,8 miljard kilowattuur groene stroom. Dat is de productie groene stroom in 2019. En dat is flink gestegen ten opzichte van 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe, voorlopige, cijfers. In 2019 werd 18% meer groene stroom opgewekt dan in 2018. 

Windmolens hadden volgens het CBS het grootste aandeel in de opwek van duurzame energie, in totaal 49%. Opvallend is wel dat het aandeel windenergie daalde ten opzichte van 2018, in 2019 49% ten opzichte van 54% in 2018. Biomassa is verantwoordelijk voor 26% en zonne-energie 24%.

Hoewel het aandeel zonnestroom de derde in totaal is, stijgt de opbrengst zonne-energie spectaculair. In 2019 is de opbrengst zonnestroom met 40% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De opbrengst zonnestroom 6900 megawatt. De groei is vooral toe te schrijven aan grote installaties op daken van gebouwen en op de grond.

Totaalverbruik

Het aandeel groene stroom ten opzichte van het deel 'grijze' stroom blijft ook stijgen. In Nederland wordt er 82% grijze stroom verbruikt, 18% groene stroom. 

Paris Proof

Voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving is dit goed nieuws. In het programma Paris Proof is hernieuwbare energie het uitgangspunt voor de beschikbare energie. 

Gerelateerd

In vogelvlucht op de hoogte via webinars BREEAM-NL

In vogelvlucht op de hoogte via webinars BREEAM-NL

Innovatie  is niet alleen technologie, maar ook gedrag

Innovatie is niet alleen technologie, maar ook gedrag

DOKVAST en Barli realiseren circulair en iconisch bouwproject Juf Nienke

DOKVAST en Barli realiseren circulair en iconisch bouwproject Juf Nienke